С Окръжен съд
МОЛЯН
 Бързи 
Връзки
Ok
Окръжен съд - Смолян
Компетентност
Структура
Банкови сметки
Контакти
Доклади и декларации
Съдебни актове
Правила за публикуването на съдебните актове
Постановени съдебни актове
Централен уеб базиран интерфейс за публ. на съд. актове
Електронни услуги
Електронен портал
Насрочени дела
Новини
Информационен бюлетин
Обявления за публична продан
Частни съд. изпълнители
Държавни съд. изпълнители
Обяви
Профил на купувача
Вещи лица
Административен съд - гр. Смолян
Районен съд - гр. Девин
Районен съд - гр. Златоград
Районен съд - гр. Мадан
Районен съд - гр. Смолян
Районен съд - гр. Чепеларе
 Новини  
 Новини

Смолян, 20 октомври 2017 г.

Окръжен съд – гр. Смолян и Национален институт на правосъдието организират обучение за магистрати на тема:

„ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. КОЛЕКТИВНИ ИСКОВЕ ПО ГПК. НЕРАВНОПРАВНИ КЛАУЗИ В ДОГОВОРИТЕ”.

Лектор по темата е г-жа Тотка Калчева – съдия във ВКС. На семинара, който се провежда в съдебната палата в Смолян, присъстват всички магистрати от Смолянски съдебен район.

25.04.2017 г.
В „Деня на отворените врати“ съдебната палата в Смолян беше посетена от близо 40 ученици от осми, десети и единадесети клас на І СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Смолян и техните преподаватели. Инициативата стартира с посещение на съдебната зала на Районния съд, където се провеждаше съдебно заседание по наказателно дело. Учениците успяха да проследят реалното протичане  на наказателен процес, да се запознаят с ролята на страните по делото, техните защити, прокурора, с документи като наказателно постановление, акт за установяване на административно нарушение и др.
След заседанието младите хора с любопитство разгледаха съдебната палата и стигайки до коридорите на Окръжния съд, с изненада чуха гласа на съдия Недкова, която по високоговорителите от съдебната зала ги покани да влязат в нея. В залата, освен от съдия Недкова, те бяха посрещнати и от прокурор Станчев, служители на Окръжен съд и Окръжна прокуратура. С голямо въодушевление и интерес учениците станаха свидетели и участници в демонстрация на видеоконферентна връзка със заседателната зала на Висшия съдебен съвет, откъдето в реално време г-жа Юлияна Колева, член на Висшия съдебен съвет, ги поздрави, показа мястото, където Съветът заседава, отговори на въпросите на учениците кой е председателстващият заседанията, как се избират членовете на ВСС и пр.
След демонстрацията на високотехнологичната система, окръжният съдия Меденка Недкова успя да завладее вниманието на младежите с увлекателна и съдържателна беседа за създаването на Конституциите на България, за трите власти, за съдилищата, съдебните заседатели, за инстанционното производство, за състезателното начало и равнопоставеността, за тълкувателните решения на ВКС, които са задължителни за съдилищата и не на последно място как се постановява съдебният акт и мотивите му. Гостите се запознаха и с електронната форма на делата и случайния избор на съдия-докладчик. Интерес сред учениците предизвика прилагането на европейските регламенти, директиви и европейската заповед за плащане. „Няма документ или искане, което да е внесено в съда и по него съдът да не се е произнесъл.“ – обърна внимание съдия Недкова.
Накрая беше разяснена и ролята на окръжния прокурор от прокурор Станчо Станчев. Той обърна внимание на функциите на прокуратурите, на видовете наказателни дела, на реформите в прокуратурите. 
В края на инициативата, ученици и учители единодушно определиха, че Денят на отворените врати е бил полезен за тях.
Като естествено продължение на това събитие, Окръжен съд – Смолян взе участие и в Деня на отворените врати, проведен от Висшия съдебен съвет на 24 април. В осъществена между двете институции видеоконферентна връзка, председателят на Окръжния съд – Любен Хаджииванов разясни случаите, в които се прилага видеоконференция и демонстрира системата за случайно разпределение на делата. В срещата участваха и ученици от гр. Смолян, участници в Образователната програма, които поставиха конкретни въпроси към членовете на ВСС.
Окръжен съд - Смолян, 14.01.2011г.

     В следобедно заседание от 13.01.2011г. Смолянски окръжен съд взе мярка за неотклонение "ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА" по отношение на А. Х. М., 22 г.
     Той е привлечен като обвиняем за това, че за времето от м. април 2010г. до края на м. декември 2010г., в района на гр. Рудозем, без надлежно разрешително е разпространявал високорискови наркотични вещества - марихуана /канабис/ и на 10.01.2011г., около 17.00 часа на КПП "Панорамен път", в заден джоб на предна дясна седалка на лек автомобил без надлежно разрешително е държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества - "марихуана" с брутно тегло от 69 грама.
     За това престъпление се предвижда наказание "лишаване от свобода" от две до осем години и глоба от пет до двадесет хиляди лева".
     Мотивите на съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение са, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, тай като той има три предишни осъждания - за кражби и средна телесна повреда. Също така, от показанията на разпитаните пред съдия свидетели става ясно, че А. Х. М. активно се занимава с разпространение на наркотици. Всичко това сочи значително завишена степен на обществена опасност на личността на обвиняемия, като единствената възможност да му се попречи да извърши ново престъпление е вземането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".
     Обвиняемият може да обжалва Определението на Окръжния съд пред Апелативен съд - Пловдив.
Окръжен съд - Смолян, 13.01.2011г.

     Днес, 13.01.2011г., състав на Смолянски окръжен съд призна подсъдимите А. И. М. и В. Н. В. за виновни в това, че през периода от 14.04.2008 год. до 13.07.2008 год. в гр.Смолян, действайки в съучастие, са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 38 751,60лв, като потвърдили неистина в данъчни декларации с право на приспадане на пълен данъчен кредит и използване на счетоводни данъчни фактури с невярно съдържание.

     Двамата подсъдими бяха признати за виновни и в това, че като съучастници потвърдили неистина в годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2008 год.,  в която чрез използване на счетоводни документи с невярно съдържание – фактури за несъстояли се доставки, неоснователно намалили финансовия резултат на ЕТ “А. М.” с. Загражден, общ.Баните, за финансовата 2008 год., като с това едноличният търговец е избегнал установяването и плащането на данък по чл.50 от ЗДДФЛ в размер на 19 375,80лв.

     За тези престъпления съдът наложи наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ДВЕ ГОДИНИ И ТРИ МЕСЕЦА и на двамата подсъдими, като за А. И. М. наказанието е отложено за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, а за В. Н. В., който в момента излежава наказание по предишно осъждане в Затвора в гр. Пловдив, е определен „СТРОГ РЕЖИМ” в затворническо заведение от закрит тип.

     Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимите признаха фактическите обстоятелства по повдигнатото им обвинение.

     Присъдата на Окръжния съд не е окончателна и може да бъде обжалвана от подсъдимите пред Апелативен съд Пловдив.

     Делото е внесено за разглеждане в съда в края на м. октомври 2010 г. и независимо от Коледните и Новогодишни празници, беше приключено от магистратите за по-малко от три месеца.

Окръжен съд - Смолян, 11.01.2011г.

     Състав на Смолянския окръжен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража", взета от Районен съд - Смолян по отношение на А. Б. Я.
     А. Б. Я. е привлечен в качеството на обвиняем, за това че за времето от 19.30 часа на 31.12.2010г. до 09.00 часа на 01.01.2011г. от хранителен магазин в гр. Смолян чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство - разбиване на брава на входна врата с кирка, е отнел чужди движими вещи - афтършейв, цигари, алкохолни и безалкохолни напитки, за което престъпление се предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до десет години.
     Съображенията на съда за потвърждаване на мярката са, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление. Изводите на съда се обосновават от наличието на три броя осъждания, две от които отново за извършени кражби, осъществени в рамките на около една година. Всичко това сочи значително завишена степен на обществена опасност на обвиняемия, като единствената възможност да му се попречи да извърши ново престъпление е вземането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".
     Определението на Окръжния съд не подлежи на обжалване.
Окръжен съд - Смолян, 03.12.2010г.

     Смолянският окръжен съд осъди на ШЕСТ ГОДИНИ лишаване от свобода, при първоначален СТРОГ режим и глоба в размер на 1000 лв. подсъдимия П. М. Т., 40г. Със същата присъда бяха осъдени и подсъдимите А. М. Д., 48г. - на Лишаване от свобода за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, при първоначален СТРОГ режим и глоба в размер на 1000 лв., и 48 годишният В. Д. Д. - ТРИ ГОДИНИ лишаване от свобода, при първоначален СТРОГ режим.
      Тримата подсъдими бяха признати за виновни за това, че от м. юни 2006г. до януари 2007г. П. М. Т. е образувал и ръководил, а останалите двама - участвали като съизвършители в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления по чл. 280 НК, а именно: да превежда през границата на страната групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.
      И тримата подсъдими имат предишни осъждания, наказанията по които също ще бъдат изтърпяни изцяло.
      През пролетта на 2006г., в гр. Златарица, обв. П. М. Т. се запознава с българска гражданка, която живее и работи в Гърция. Тя му предлага, а той се съгласява, той да намира хора, които желаят да преминат нелегално през границата на страната, като той им подсигурява превеждането, а след преминаването през границата, тя ги транспортира във вътрешността на територията на Р. Гърция. По тази схема, с помощта на останалите двама подсъдими, успяват да преведат през границата на страната няколко групи хора - предимно жени от ромски произход, като цената за всеки преведен е 600 евро. В началото на 2007г., след поредното успешно превеждане на хора в Гърция, на връщане в България, в района между 19-та и 20-та гранична пирамида, местността "Топови поляни", в землището на гр. Златоград, подсъдимите са задържани от наряд на Гранична полиция.
      Делото в Окръжен съд започна в средата на 2007г. По време на процеса, обаче, един от подсъдимите - В. Д. Д. напуска страната, което налага производството да бъде спряно до издирването и задържането му. Първоначално подсъдимият е обявен за общодържавно издирване, а след това - за международно издирване чрез Интерпол, като за целта Окръжен съд издава Европейска заповед за арест. В началото на 2010г. подсъдимият е задържан в Мадрид и екстрадиран в България. През април 2010г. съдебното производство е възобновено.
      Присъдата на Смолянския окръжен съд подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.
ПОКАНА КЪМ МЕСТНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

     В началото на месец ноември съдия от Районен съд - Смолян - г-жа Сийка Златанова премина краткосрочна специализация за граждански и търговски съдии, проведена в Германия и организирана от германска фондация за съвместна международна правна дейност и от Съюза на съдиите в Германия.
     На 03.12.2010г. в предзалата на Окръжен съд - Смолян ще се проведе пресконференция, на която съдия Златанова ще сподели впечатленията си от съдебната система и съдебната администрация в Германия и ще отговори на въпроси от ваша страна по темата.
     Каним всички журналисти да присъстват на събитието, което ще се проведе на 03.12.2010г. (петък), от 11.00.ч., в предзалата на Окръжен съд.

Окръжен съд – Смолян, 16.11.2010 година

 ПЛОВДИВСКИ АПЕЛАТИВЕН СЪД ВЪРНА ДЕЛОТО „ДОЛЕВ” НА ПРОКУРАТУРАТА

     Пловдивски апелативен съд постанови решение, с което върна делото по обвиненията за престъпления по чл. 283, във вр. с чл. 26, ал. 1 и по чл. 219, ал. 3 НК на К.С.Д. и Я. Ж. на Окръжна прокуратура.

     Припомняме, че на 25.02.2010г. състав на Смолянския окръжен съд произнесе оправдателна присъда по внесения обвинителен акт. Присъдата беше повод за непремерена реакция от страна на Окръжния прокурор г-жа Даниела Ангелова, която в публикация от 05.03.2010г. на страниците на в-к „Отзвук” заяви, че „оправдателната присъда на Красимир Долев и Янчо Жеков…… по определен начин доказа твърденията на Европейската комисия за недотам точни действия на съдебната система”. Освен това тежко обвинение, прокуратурата направи извод, че по този начин хората остават с впечатление, че всичко остава безнаказано, пожелавайки си във втората инстанция „да падне” (каквото и да означава това на юридически език) оправдателната присъда.

     Апелативният съд констатира, че на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, като по този начин е ограничено правото на защита на подсъдимите. Доказателствата са събирани едностранчиво, което е опорочило възможността за разкриване на обективната истина. Наред с това в мотивите на апелативния съд се сочи, че обвинителният акт съдържа индиции за извършена престъпна дейност и от част от свидетелите на държавното обвинение, като следва в реда на своите правомощия прокурорът да прецени дали на тези лица не следва да се повдигне обвинение.

     Не коментираме какви са целите на държавното обвинение относно възтържествуване на справедливостта, манифестирани в публикацията, но считаме, че подобни необмислени изказвания влияят не само на авторитета на съда, но и върху този на прокуратурата, особено когато се касае за пропуски в нейната работа, вината за които се прехвърля впоследствие на съда.

Прессъобщение, 15.11.2010г.

 Състав на Смолянски окръжен съд потвърди Определението на Районен съд Смолян, с което на основание чл. 64, ал. 1 от НПК е взета мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо обвиняемия Г. К. К.

Г. К. К. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл.18, ал.1 НК, затова че е направил опит да отнеме чужди движими вещи от С. К. А., като е употребил за това сила и заплаха.

С мотивите си Окръжният съд изцяло сподели направените от първоинстанционния съд изводи за наличието на всички изискуеми предпоставки по чл. 63, ал. 1 от ГПК за вземане спрямо обвиняемия най-тежка мярка „задържане под стража”. Видно от приложената справка за съдимост, обвиняемият има криминални прояви и е признат за виновен за продължавано престъпление кражба, като в срока на изтърпяване на наложеното наказание "пробация" е извършил настоящото деяние.

      Определението на второинстанционния съд не подлежи на протестиране и обжалване.

Прессъобщение, 15.11.2010г.

Окръжен съд Смолян остави в ареста обвиняемия К. С. Л., спрямо когото е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" от Районен съд Смолян и остави без уважение искането му за изменение на мярката в по-лека.

К. С. Л. е привлечен като обвиняем за това, че за времето от началото на месец декември 2009г. до 07.08.2010г. в к.к. Пампорово, от апартаменти в хотел „Долината на Орфей”, при условията на продължавано престъпление и като извършител в съучастие с Л. С. Д. от гр. С., е отнел чужди движими вещи – 94 бр. алуминиеви радиатори и 7 бр. моно - блокове (тоалетна чиния и казанче), на обща стойност около 10 000 лв. от владението на собственика, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в изпитателния срок определен му със споразумение по наказателно дело на Районен съд Смолян, както и в хода на друго наказателното производство.

Потвърждаването на мярката е наложено от съображения, че К. С. Л. може да се укрие и да извърши друго престъпление.

      Определението на Окръжния съд не подлежи на протестиране и обжалване.

Прессъобщение

15.11.2010 г. 

     Смолянският окръжен съд прекрати делото, образувано по внесения на 11.11.2010г. от Окръжна прокуратура обвинителен акт срещу В. Т. Т. (31 г.) от град София, за двойното убийството, извършено на плаваща база за отдих „Персенк”, намираща се в язовир „Въча”.

     Според съда са налице основанията на чл. 43, т. 1 от НПК за изменение на подсъдността.  Видно от списъка на лицата за призоваване, приложен към обвинителния акт, 17 от общо 26 свидетели живеят в гр. София, петима - в гр. Пловдив, а двама живеят в област Ловеч. Само двама от свидетелите живеят в района на Окръжен съд Смолян. Освен това шест от вещите лица по назначените съдебни експертизи също са от гр. София. Шест от вещите лица са от гр. Пловдив и само три - от гр. Смолян.

     Делото е изпратено на Върховен касационен съд за промяна на подсъдността и определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа производството.

      Разпореждането не подлежи на обжалване и протестиране.

Прессъобщение

27.10.2010 г. 

Във връзка със съобщенията в медиите, че депутатът от ДПС Ариф Агуш и други наследници на фамилията Агушеви са сезирали Европейския съд по правата на човека в Страсбург за нарушение на правото им на собственост върху 50 880 дка гори в Смолянски окръг от българската държава, припомняме на обществеността конкретните мотиви за отхвърлителните решения на българския съд. 

Решение на Районен съд - Смолян 

Решението на Смолянския районен съд е потвърдено от Административен съд - Смолян на 15.04.2009г., с окончателен, неподлежащ на обжалване съдебен акт. 

 

Днес, 21.10.2010г., състав на Смолянския окръжен съд разгледа молбата, внесена от адвокатите на обвиняемия Н. В. Х. за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение “домашен арест” в по-лека. 

При преценката си, съставът на съда счете молбата за основателна по следните съображения:

Срещу обвиняемия Н. В. Х. от гр. Смолян е повдигнато обвинение за това, че е принудил А. Й. А чрез сила и заплашване да извърши нещо противно на волята му – да прехвърли собствеността на съсобствен недвижим имот – апартамент и с това му е причинил значителни имуществени вреди в размер на около 25 000 лева. 

Първоначално, спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „задържане под стража”, която Пловдивският апелативен съд замени с „домашен арест”. Тази мярка продължава вече повече от два месеца, през което време липсват каквито и да е данни обвиняемият да се е опитвал да се укрие или да въздейства по някакъв начин на свидетелите по делото.  Това процесуално поведение на обвиняемия обосновава извода, че за същия не е налице основание да се предполага, че би могъл да се укрие или да извърши друго престъпление. Освен това, свидетелите, уличаващи обвиняемия в извършеното престъпление, са разпитани пред съдия и техните показания биха могли да бъдат ползвани в едно бъдещо съдебно производство, което обстоятелство изключва наличието на интерес у обвиняемия за някакво въздействие върху тези свидетели, за промяна на показанията им в негова полза. 

Също така, съдът счита, че с оглед характера и тежестта на повдигнатото обвинение, досъдебното производство е продължило един прекалено дълъг период от време, през който необосновано са ограничени правата на обвиняемия. 

С оглед изложените съображения, Смолянският окръжен съд измени взетата спрямо обвиняемия Н. В. Х. мярка за неотклонение „домашен арест” в по-лека такава – „гаранция” в размер на 3 000 /три хиляди/ лева. 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Пловдив.

08.10.2010г.
АКТУАЛИЗИРАНЕ НА СПИСЪКА НА ВЕЩИ ЛИЦА - 2010г.

Предложения и заявления за изменение и допълнение на списъка за вещи лица за района на Окръжен съд Смолян  се приемат в срок до 22.10.2010г. по пощата или в Информационния център на съда /партера на Съдебната палата/. Документите трябва да отговарят на изискванията на Наредба № 1/2008г. на ВСС. В срок до 22.10.2010г. вещите лица, които вече са включени в утвърдения за 2009г. списък и желаят да продължат работа като такива, са длъжни да представят валидно свидетелство за съдимост.

Днес, 27.08.2010г., състав на Смолянския окръжен съд разгледа молбата, внесена от адвоката на обвиняемия В. Т. Т. за замяна на наложената мярка за неотклонение “задържане под стража” с по-лека – “домашен арест”. Според твърденията в молбата, по време на престоя си в Областния арест обвиняемият има безупречно поведение и изключителна дисциплина, налице е силна привързаност между него и членовете на семейството му,  което според адвоката му позволява да се нап­рави извода, че не съществува реална опасност обвиняемият да направи опит да се укрие или да извърши престъпле­ние. В молбата се твърди още, че обвиняемият В. Т. Т. страда от  здравословен проблем, който нала­га спешна хирургическа интервенция.

При преценката си, съставът на съда счете, че молбата за изменение на мярката за нетклонение спрямо обвиняемия В. Т. Т. от „задържане под стража” в „домашен арест” е неоснователна, тъй като по делото са събрани множество доказателства – разпити на свидетели и няколко назначени експертизи, които обосновават предположението, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За престъплението, за  което е повдигнато обвинение се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, което наказание само по себе си е основание да се приеме, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши  друго престъпление. Съдът счете също, че по делото не са налице данни и не се представят доказателства, които да установят някакво заболяване на обвиняемия, което да бъде несъвместимо с условията на пребиваване в следствения арест.

Предвид тези съображения, съдът остави без уважение молбата на адвоката на В. Т. Т. за изменение на взетата по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение “задържане под стража” с по-лека такава, поради което обвиняемият остава задържан под стража.

Определението на Окръжен съд – Смолян не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивски апелативен съд в тридневен срок, считано от днес.

Подобна молба за замяна на наложената мярка с по-лека беше разгледана от Окръжен съд – Смолян на 12.04.2010 г. Съдът не уважи тази молба и обвиняемият остана с мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Постоянната мярка за неотклонение “задържане под стража” беше наложена по отношение на обвиняемия В. Т. Т. от Смолянския окръжен съд в края на миналата година по обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 НК – убийство на повече от едно лице, на яз. “Въча”. Тогава съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението и съществува опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Мярката за неотклонение “задържане под стража” беше обжалвана пред Пловдивския апелативен съд, където беше потвърдена.

От м. юни 2010г. в Окръжен съд – Смолян са въведени времеви стандарти за управление на делата. Засега отчетната форма е приложена към въззивните граждански дела и това стимулира съдиите към по-добра отчетност на делата. 

Забележка: Отчетната форма за времевия стандарт е приета от съдиите във въззивно гражданско отделение  след обсъждане на Общо събрание.  

Днес, 30.06.2010г., състав на Смолянския окръжен съд призна подсъдимия А. П. Б. от с. Хвойна за виновен в това, че за времето от 27.05.2008г. до 06.06.2008г. на територията на ДГС – Хвойна, при условията на продължавано престъпление, чрез съставяне на документи с невярно съдържание – превозни билети, съзнателно е дал възможност на друго физическо лице – Едноличен търговец - да получи без правно основание чуждо имущество – 136.32 куб.м. обла дървесина на стойност 16 396,34 лв., поради което го осъжда на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от две години. Съдът лиши подсъдимия от правото да заема държавната длъжност “лесничей”, както и от правото да упражнява професията “лесничей” за срок от две години. Постановена е и конфискация на собствения му лек автомобил.

Подсъдимият А. П. Б. е признат за виновен и по второто обвинение за неизпълнение на задълженията му като “старши лесничей” и неположени достатъчни грижи за стопанисването и опазването на повереното му имущество в ГСУ “Забърдо”, за времето от м. януари 2008г. до 06.06.2008г., с което е допуснал значителни щети в размер на 24 400,26 лв. за бюджета на ДГС – Хвойна. За това престъпление съдът наложи на подсъдимия А. П. Б. наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от една година и шест месеца, като го лиши и от правото да заема държавната длъжност “лесничей” за срок от две години. 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, Смолянският окръжен съд определи на подсъдимия едно общо наказание за престъпленията по настоящото дело, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от две години, чието изтърпяване ОТЛАГА с изпитателен срок от три години. Към така определеното общо наказание “лишаване от свобода”, съдът присъединява и наказанията лишаване от право да заема държавната длъжност “лесничей” и лишаване от право да упражнява професията “лесничей” за срок от две години, както и конфискация на  собствения му лек автомобил. 

Обвинителният акт беше внесен повторно в съда в края на 2009 г., след като делото веднъж беше върнато от Апелативен съд – Пловдив на Окръжна прокуратура за доразследване. Въпреки новото разглеждане на досъдебното производство, съдебният състав беше принуден да назначи и изслуша допълнителни експертизи за изясняване на фактическата обстановка по Обвинителния акт. 

Съдебното следствие протече в рамките на шест месеца, като за това време се проведоха шест съдебни заседания. Разпитани бяха четири вещи лица и осем свидетеля, беше разгледан значителен обем доказателствен материал. 

Присъдата на Смолянския окръжен съд не е окончателна. гр. Смолян, бул. България 16, тел.: 0301/ 62812, 60401, факс: 0301/62302  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР